Manggis

Manggis

Nama Saintifik: Garcinia mangostana
Nama Keluarga: Clusiaceae

Pokok Manggis di Taman Tugu:
Pokok Manggis itu adalah salah satu pokok-pokok yang sedia ada di Taman Tugu. Ia adalah sejenis pokok buah-buahan tempatan yang tumbuh liar di Taman Tugu.

Ciri-ciri Fizikal:
Pokok Manggis yang tumbuh dari 6 setinggi 25 m (19.7 kepada 82.0 ka). Buah-buahan (iaitu manggis) adalah manis dan masam, berair, agak berserabut, dengan vesicles berisi cecair, dengan satu inedible, mendalam ungu kemerahan berwarna kulit buah (pembiakan) apabila masak. Dalam setiap buah-buahan, daging boleh dimakan wangi yang mengelilingi biji setiap botanically adalah endocarp, iaitu lapisan dalam ovari. Benih yang berbentuk almond dan – saiz.

Kegunaan:
Buah Manggis mempunyai banyak kegunaan dalam masakan. Ia boleh didapati dalam tin atau beku di negara-negara Barat. Tanpa pensijilan Pewasapan atau sinaran (untuk membunuh lalat buah Asia), manggis segar sebenarnya adalah haram untuk diimport ke Amerika Syarikat semenjak 2007. Manggis yang telah melalui proses “Freeze-dried” atau dehidrasi juga boleh didapati.
Dalam perubatan tradisional, pelbagai bahagian pokok ini mempunyai sejarah penggunaan di kebanyakannya negara Asia Tenggara. Ia digunakan untuk merawat jangkitan kulit, luka, disenteri, jangkitan saluran kencing dan aduan gastrousus.

Habitat:
Pokok ini tumbuh di tanah gambut. Pokok ini lebih dikenali dalam sebagai tumbuhan ladang, tetapi juga sebagai tumbuhan liar di kaki bukit dan di hutan Dipterokarp bercampur pada paras ketinggian 200 m. Manggis ungu (Garcinia mangostana), dikenali sebagai Manggis, merupakan pokok tropika evergreen dipercayai berasal dari Pulau Sunda di Kepulauan Melayu dan Moluccas Indonesia. Ia berkembang tumbuh terutamanya di Asia Tenggara, India Barat Daya dan lain-lain kawasan tropika seperti Puerto Rico dan Florida, di mana pokok ini telah diperkenalkan.