Perkembangan Semasa

Doa @ Tapak Kuil Hindu

 

Tarikh: 18 April 2018
Tempat: Tapak Kuil Hindu Taman Tugu dan Banglo Khazanah ILMU

Jawatankuasa bersama Kuil Hindu, yang merangkumi wakil-wakil daripada kuil-kuil sedia ada, berkumpul untuk melaksanakan upacara sembahyang Puja bagi memperingati dan merahmati bangunan kuil Hindu Taman Tugu yang baharu.

Acara tersebut berlangsung di bawah sebuah khemah sementara, yang disediakan oleh para kontraktor, berhampiran dengan lokasi yang bakal menempatkan pembinaan kuil Hindu yang baharu. Tujuan upacara Puja tersebut adalah untuk memberkati tapak dengan keamanan dan perlindungan. Acara tersebut, yang berlangsung selama hampir dua jam, merangkumi bacaan doa Hindu dan limpahan rahmat kepada empat penjuru jejak kuil Hindu baharu. Upacara berakhir dengan perarakan membawa batu-bata asas yang kemudiannya ditanam di lokasi yang akan menempatkan dewa utama kuil Hindu yang baharu. Ahli ibadat kuil/tempat suci sedia ada yang lazim turut menghadiri upacara yang mulia ini.

Acara tersebut diteruskan dengan jamuan makan tengah hari yang disediakan oleh pasukan Taman Tugu di Banglo Khazanah ILMU.top