Balau Hitam

Balau Hitam

Nama Saintifik: Shorea atrinervosa
Nama Keluarga: Dipterocarpacae

Pokok Balau Hitam di Taman Tugu
Pokok Balau Hitam adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Balu Hitam sejenis pohon lapisan renjong, setinggi 50m. Tunas, ranting dan petiole pokok ini pada mulanya adalah buff caducous ketika muda, dan terletak sama ada berterusan atau jarang di luar stipule. Bahagian vegitatifnya berbentuk glabrous. Daunnya berukuran 8-16 x 3.5-9cm, berbentuk elips ke ovate dan kerap tidak serata, coriaceous, undulate, dan diselebungi dengan lepidote putih berterusan pada permukaan bawah. Stipule-stipule pokok berukuran 8x3mm, berbentuk lanceolate, tajam dan caducous. Bunga-bunga yang mempunyai 25-33 stamen dengan panicles yang sepanjang 11 cm, boleh didapati pada terminal atau axillary, lurus, terete, padat dan berwarna pucat kekelabuan semasa pubescent. Ovari dan stylopodium berbentuk ovoid dan berentuk glabrous yang pendek.

Kegunaan
Pokok ini merupakan sumber biologi yang biasa untuk pembalakan dan bagi pelbagai tujuan lain.

Habitat
Pokok Balau Hitam terdapat di Semenanjung Malaysia, Sumatera dan Borneo. Ia juga didapati dalam sekurang-kurangnya empat kawasan perlindungan (Ulu Telupid dan Bidu hutan simpanan dan Lambir dan Taman Negara Gunung Mulu).