Balau Membatu

Balau Membatu

Nama Saintifik: Shorea guiso
Nama Keluarga: Dipterocarpaceae

Pokok Balau Mambatu di Taman Tugu
The Balau Membatu adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”). Pokok dituai dari dalam hutan untuk resin yang dan dengan kayu, iaitu kayu pembinaan kelas tinggi yang digunakan secara tempatan dan juga tersenarai. Pokok ini dikelaskan sebagai ‘Terancam’ di dalam Senarai Merah IUCN bagi sepsis terancam.

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Balu Membatu adalah sejenis pokok besar dengan bentuk crown tebal yang boleh tumbuh setinggi 73m. Ia mempunyai batang silinder lurus yang bebas daripada dahan-dahan setinggi 15-25 meter, diameter berukuran 112cm, dengan buttresses yang prominen. Daunnya berbentuk oblong-lanceolate, dengan dimensi 5.5-14cm × 2.5-6cm, berkulit nipis, dengan 15-19 pasangan urat sekunder. Kelopak di dalam bunga yang tidak luas, dengan 20-28 stamen, dan dengan apendej beberapa bulu remang. Buah-buahnya mempunya lobus calyx yang tidak sekata, biasanya berukuran 5.5cm × 1cm, dan memiliki biji kacang yang berukuran 8mm × 5mm.

Kegunaan
Resin damarnya yang keras diperolehi daripada pokok-pokok dari Asia Tenggara, dikenali sebagai ‘huille de bios’ untuk membuat varnis. Mengikut tradisinya, ia digunakan untuk tujuan seperti memakal perahu dan bakul, sebagai pelekat, ubat, sebagai minyak untuk obor dan kadang-kala dalam makanan. Resin damar tersebut boelh dituai apabila batang pokok ini mencecah diameter 25cm (lebih kurang 20 tahun.)

Habitat
Balau Membatu adalah pokok lapisan renojng, yang didapati di sekitar hutan tanah pamah, tanah merah, biasanya di iklim yang bermusim sederhana; jarang ditemui dan terhad di bukit-bukit batu kapur di Borneo utara dan Tengah.