Bengang

Bengang

Nama saintifik: Neesia altissima
Nama keluarga: Malvaceae

Pokok Bengang di Taman Tugu
Pokok Bengang adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Bengang adalah sejenis pokok evergreen yang boleh membesar lebih daripada 40m dengan diameter batang yang lebih 1.2 m. kulit batangnya beralur dan berwarna kelabu keperangan. Daunnya tersusun secara bersilang, ringkas, berbentuk obovate-oblong dengan apex tumpul atau lentok, keseluruhan margin dan jelas, saraf coriaceous pinnate, dengan warna hijau yang sangat terang pada permuaak atas, kelabu-hijau dan pubescent pada bawahnya. Inflorescences tumbuh pada axilla daun-daun yang gugur, dan mengandungi bunga-bunga kecil yang disertakan dalam tunas epicalice deciduos. Chalis yang berbentuk cawan dan korolla dengan 5 kelopak deciduous yang precociously, oblong dengan apex tumpul, berwarna merah jambu keputihan dan mempunyai bilangan stamen yang banyak yang cantum pada pangkalnya. Buah-buahnya merupakan kapsul ovoid-pentangonal dengan apex tajam, permukaan luarannya dilitupi dengan tubercles piramida yang berwarna perang gelap, dehiscent pada apex dalam 5 injap, mengandungi banyak biji benih ellipsoid hitam dengan aril kuning; dinding dalaman dilitupi dengan lapisan bulu oren merengsa yhang tebal.

Kegunaan
Pokok Bengang amat sesuai untuk taman-taman dan kebun besar di zon-zon iklim tropika dan subtropika. Kayunya digunakan dalam pembinaan rumah-rumah, perabot, alat muzik, dan dalam pembuatan Papan lapis. Buah-buahnya digunakan dalam perubatan tempatan sebagai sejenis diuretic.

Habitat
Pokok tropika / sub-tropika ini tumbuh di hutan hujan primer, sering di sepanjang tebing sungai setinggi paras altitude 1,800m. Pokok-pokok ini adalah berasal dari Semenanjung Malaysia, Borneo, Singapura, Jawa, Sumatera dan Thailand.