Bintangor Gambut

Bintangor Gambut

Nama Saintifik: Calophyllum retusum
Nama Keluarga: Calophyllaceae

Pokok Bintangor Gambut di Taman Tugu
Pokok Bintangor Gambut adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Bintangor Gambut adalah sejenis pokok bersaiz sederhana pokok setinggi 28m (boleh didapati setinggi 50m), dengan ukuran diameter batang sehingga 65cm, tanpa buttresses tetapi boleh dijumpai dengan akar bergelung. Ranting-rantingnya bersegi 4, pucuk terminal yang gemuk dan biasanya 5mm panjang.
Daunnya berbentuk elliptical ke oblong, 3-14.5cm panjang, bulat di pangkalnya, biasanya retuse pada apex, dengan 11-18 pasang urat setiap 5 mm. Buahnya akan ellipsoid, 15-21mm panjang, dengan lapisan luar yang agak nipis, padat, dan warna kehijauan. Bunganya 4 tepal inflorescences, biasanya axillary, tidak bercabang, mempunyai 7-11 kuntum bunga setandan.

Kegunaan
Pokok ini mempunyai rekod tidak ketara penggunaan ethonobotanical. Walau bagaimanapun, ia dipercayai berupaya untuk menghentikan pengedaran virus yang menyebabkan AIDS. Kulit batang pokok ini juga terkenal untuk penggunaannya dalam campuran rempah di Malaysia, dan Singapura.

Habitat
Pokok ini adalah sejenis pohon tempatan yang biasanya terdapat di kawasan paya gambut yang rendah dan jarang sekali ditemui di hutan-hutan rawa Sarawak.