Bruas

Bruas

Nama Saintifik: Garcinia hombroniana
Nama Keluarga: Clusiaceae (Guttiferae)

Pokok Bruas di Taman Tugu
Pokok Bruas adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).
Ia merupakan pokok kecil komited dalam keluarga ebony 15m (49 kaki) tinggi, yang diagihkan sepanjang di Western Ghats India, Sri Lanka, Indo-China melalui ke Australia.

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Bruas adalah sejenis pokok yang mempunyai susu getah, columnar dan berbentuk tidak sekata, bersaiz kecil ke sederhana besar, dan setinggi 18m. Ia mempunyai dedaun mudah, berkulit tebal, evergreen, tersusun secara bertentangan, bertangkai, berbentuk bujur dan elips, berdiamensi antara 6.5–15.5cm panjang dan 3.5–7.6cm lebar. Bunga-bunga yang dioecious dan pendebungaan oleh serangga. Bunganya mempunyai sepal berwarna merah jambu atau merah rose di bahagian luaran dan berwarnakrim kekuningan di dalam, dan juga kelopak berwarna krim. Buahnya bulat, berserabut dan berwarna merah rose apabila masak, berukuran 5cm lebar dan berbau seperti epal.

Kegunaan
Pokok Bruas mempunyai bentuk yang digemari untuk hiasan, sesuai untuk penanaman di sepanjang perjalanan bandar, taman-taman, kebun bunga dan kawasan pantai kerana bentuk crown yang berdaun lebat. Selain daripada kegunaan budaya atau keagamaan, pada masa ini terdapat sepohon pokok Beruas yang tersenarai sebagai harta warisan di Singapura, yang boleh didapati di Sentosa.

Habitat
Pokok ini tumbuh did kawasan berbatu dan pantai baerpasir, dan ditanam dari masa ke masa di sekitar kawasan tropika. Daratan (hutan pantai), persisiran pantai (pantai berpasir; pantai berbatu), dari kepulauan Nicobar ke Semenanjung Malaysia dan Singapura.