Brunei Cherry

Brunei Cherry

Nama saintifik: Garcinia parvifolia
Nama keluarga: Clusiaceae (Guttiferae)

Pokok Brunei Cherry di Taman Tugu
Pokok Brunei Cherry adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Brunei Cherry adalah sejenis pokok besar yang boleh membesar setinggi 33m. Pokok ini mempunyai bentuk yang tidak tersekata. Daunnya bertangkai, tersusun secara bertentangan, mempunyai kulit yang nipis yang berwarna hijau gelap dan berbentuk elip sempit. Urat-urat daunnya amat ketara. Bunga-bunganya berwarna putih-kuning. Kedua-dua bunga jantan dan betina tumbuh secara berkelompok pada axils daun. Bunga jantannya adalah 7-10 mm lebar, manakala bunga betina adalah 4-6 mm lebar. Buah-buahnya berwarna kuning-oren dan berbentuk elips. Stigma pokok ini tenggelam dan tersembunyi. Buahnya mengandungi 1-8 biji yang dilitupi dengan pulpa putih.

Kegunaan
Buah-buahnya boleh dimakan dan mempunyai rasa yang masam. Buah-buahnya digunakan sebagai perisa beras. Kayu dari pokok ini digunakan dalam pembinaan rumah.

Habitat
Pokok ini tumbuh di hutan hujan primer, hutan sekunder dan hutan paya air tawar, terutamanya di kawasan-kawasan yang lembap. Pokok-pokok ini berasal dari Semenanjung Malaysia, Borneo, Singapura dan Sumatera.