Drypetes microphylla

Drypetes microphylla

Nama Saintifik: Drypetes microphylla
Nama Keluarga: Euphorbiaceae (Phyllanthaceae)

Pokok Drypetes microphylla di Taman Tugu:
Pokok Drypetes microphylla adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal:
Pokok ini biasanya ditemui 17-18m tinggi, dengan dahanberwarna kekelabuan, berbentuk terete dan glabrous. Daunnya berbentuk elips ke oblong, 7-10cm panjang dan 2–3.5cm lebar, biasanya tidak sama rata dan tajam pada pangkalnya, caudate pada apex (cauda 10-15 mm panjang, tumpul), nipis coriaceous dan glabrous. Apabila kering permukaan atas daun akan bertukar kehitaman manakala perang kehijauan pucat pada permukaan bawah. Midrib pada permukaan atas adalah rata manakala terbangkit pada permukaan bawahnya; dengan 5-8 pasangan urat lateral dan urat tertiar yang reticulate serta petiol 5-10mm panjang yang glabrous. Bunganya tidak jelas kelihatan. Buahnya tumbuh axillari, selalunya dalam axils daun falter, globose, 16-17mm diameter, berwarna perang, evanesen dan ochraccous-puberulous lembut dengan pedicels 12-15mm panjang .

Kegunaan:
Ia telah dilaporkan bahawa bahagian-bahagian pokok ini boleh digunakan untuk perubatan dan sebagai hiasan hiasan.

Habitat:
Ia tumbuh terutamanya di kawasan tanah loam tropika dan tumbuh secara meluas di Kepulauan Asia Tenggara Malaysia, India, Indonesia dan dipertengahan Filipina.