Egg Tree

Egg Tree

Nama saintifik: Garcinia xanthochymus
Nama keluarga: Clusiaceae (Guttiferae)

Pokok Telur (Egg) di Taman Tugu
Pokok Telur adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok telur itu adalah sejenis pokok evergreen yang tumbuh setinggi 12m pada kadar yang perlahan. Daunnya besar, berkulit tebal dan berbentuk bujur ke lance. Bunga-bunganya kecil tumbuh dalam kelompok padat yang mempunyai 4-10 kuntum bunga dan berwarna putih kehijauan. Bunga-bunga adalah uniseks di mana ovule dan apendej debunganya akan tumbuh pada bunga yang berasingan dan pada pokok yang berasingan. Bunga yang menghasilkan debunga mempunyai lima kelopak dan mempunyai bilangan stamen yang banyak dan disusun dalam gabungan lima stamen. Bunga-bunga yang menghasilkan ovule pula mempunyai stamen juga tetapi ia tidak fungsi atau steril. Buah-buahnya yang berwarna kuning-oren terang dan hampir bulat. Buah-buah yang gebu biasanya mengandungi 5 biji yang dikelilingi oleh pulpa kuning yang boleh dimakan.

Kegunaan
Buah-buah pokok ini yang boleh dimakan dan amat lazat tetapi sedikit masam. Buah tersebut boleh dimakan segar dan sering digunakan untuk membuat jem. Buahnya juga boleh digunakan sebagai pengganti asam dalam masakan. Pokok ini ditanam secara meluas di Asia Tenggara di mana buahnya dijadikan bahan pengawet, jem dan kari. Jus buah dan ekstrak kulit batangnya digunakan sebagai pewarna. Sap buah yang dikeringkan dipanggil gamboge boleh dijadikan bahan pewarna yang digunakan di dalam cat air (watercolour). Gamboge, ialah sejeni damar-gam yang biasanya dituai daripada beberapa spesies dalam genus ini dan didagangkan antarabangsa.  Ekstract kulit batang pokok ini didapati boleh merangsang pertumbuhan neuron atau tisu-tisu saraf dalam kajian kultur. Di samping itu, daunnya dipercayai mempunyai faedah-faedah anti-radang.

Habitat
Pokok-pokok ini berasal dari India, China Selatan dan Jepun melalui Indochina ke Semenanjung Malaysia.