Engkabang

Engkabang

Nama saintifik: Shorea macrophylla
Nama keluarga: Dipterocarpacea

Pokok Engkabang di Taman Tugu
Pokok Engkabang adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Engkabang bersaiz sederhana besar dengan crown yang lebat, berbentuk oblong ke hemispherikal yang boleh membesar setinggi 45m. Bentuk batangnya selalu tumbuh herot dan boleh mempunyai dahan dari bahagian bawah serta boleh diameter seluas 150cm dengan butress kuat sehingga 2m tinggi. Kayunya adalah salah satu jenis ‘Meranti merah’ yang paling ringan dan salah satu daripada empat spesies Meranti merah yang menanggung kacang illipe kacang di mana lemak yang boleh dimakan diperolehi.

Kegunaan
Lemak yang diperoleh daripada kacang illipe boleh dimakan dan menyerupai mentega cacao. Ia boleh digunakan untuk merawat masalah kulit dan juga digunakan dalam sabun, lilin serta pembuatan barangan kosmetik. Pokok ini juga menghasilkan kayu balak yang berkualiti tinggi dan digunakan untuk paneling dalaman dan luaran serta tanggam. 

Habitat
Pokok-pokok tropika ini tumbuh di kawasan tanah pamah, di Kawasan tropika lembap, boleh didapati pada paras ketinggian sehingga 600 m, dan boleh tumbuh di atas tanih banjiran aluvium yang kaya dengan tanah liat dan sepanjang persisiran sungai. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia, Indonesia dan Borneo.