Fig

Fig

Nama Saintifik: Ficus magnoleaefolia
Nama Keluarga: Moraceae

Pokok Fig di Taman Tugu
Pokok Fig adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4,100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Ficus magnoliifolia adalah sejenis pokok yang mempunyai bentuk crown yang agak sempit dan boleh tumbuh setinggi 45m. Batang pokok ini mempunyai ukuran diameter sehingga 80cm dengan buttress yang menonjol sehingga 2m tinggi. Pokok Fig mempunyai kaedah pembiakan yang agak unik, di mana setiap spesiesnya bergantung kepada sejenis spesies tebuan yang sangat khusus untuk melaksanakan proses pembiakannya. Pokok-pokok ini menghasilkan tiga jenis bunga; bunga jantan, bunga betina panjang dan bunga betina pendek, yang biasanya dikenali sebagai bunga hempedu. Ketiga-tiga jenis bunga-bunga ini yang terkandung dalam struktur yang biasanya dianggap sebagai buah. Untuk menyokong populasi pollinatornyai, pokok-pokok spesis Ficus mesti berbunga secara asynchronous.

Kegunaan
Pokok ini dituai dari hutan bukan hanya untuk kegunaan tempatan sebagai sumber kayu berkualiti rendah, tetapi juga digunakan untuk pembinaan sementara, molding, kerja-kerja kemasan dalaman, peti buah-buahan dan lain-lain. Kayu pokok in juga digunakan untuk bahan api
 
Habitat
Pokok-pokok Fig boleh dijumpai di kawasan dan negara-negara di sekitar Asia Timur, terutamanya di kepulauan Andaman dan Pulau-pulau Nicobar, Malaysia, Indonesia serta Filipina. Pokok ini secara amnya menggemari hutan tanah pamah dan submontana.