Geril

Geril

Nama Saintifik: Nephelium laurinum
Nama Keluarga: Sapindaceae

Pokok Geril di Taman Tugu:
Pokok Geril adalah sejenis pokok hutan asli antara 4100 pokk yang ditambah ke tapak Taman Tugu dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Physical feature:
Pokok Geril adalah sejenis pokok evergreen yang tumbuh setinggi 12-20m. Daun-daunnya tersusun secara bersilang, lebih kurang 10-30cm panjang, pinnate, dengan 3-11 deadun di manad setiap bilah 5-15cm lebar dan 3-10cm luas. Bunga-bunganya adalah kecil, 2.5-5mm, apetalous, discoidal dan tertanggung dalam panicles terminal tegak selebar 15-30cm. Pokok-pokok jantan hanya menghasilkan bunga staminate dan, oleh yang demikian, tidak menghasilkan buah-buahan. Pokok-pokok betina menghasilkan bunga yang hanya mempunyai fungsi betina. Terdapat juga pokok hermaphroditic yang menghasilkan lebih banyak bunga betina daripada bunga jantan. Buah-buahnya berbentuk bujur dan berbiji satu, 3-6cm (jarang 8cm) panjang dan 3-4cm lebar, tertanggung dalam kelompok longgar yang 10-20 biji buah sejambak. Kulitnya tebal dan berwarna kemerahan (oren atau kuning), dan ditutup dengan duri berserabut yang lentur.

Kegunaan:
Kegunaan utamanya adalah untuk masakan. Pokok-pokok ini dituai untuk kegunaan tempatan sebagai makanan.

Habitat:
Pokok ini biasanya ditemui di hutan primer dan sekunder pada cerun bukit, sepanjang sungai, dan puncak bukit atas tanah liat, tanah Aluviam yang subur di dalam hutan Dipterokarp campuran; pada paras ketinggian sehingga 1,350m. Pokok-pokok ini berasal dari negara-negara Asia Tenggara.