Indian Rambai

Indian Rambai

Nama Saintifik: Baccaurea courtellensis
Nama Keluarga: Phyllanthaceae (Euphorbiaceae)

Pokok Indian Rambai di Taman Tugu
Pokok Rambai India adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal:
Pokok merupakan pokok bersaiz sederhana yang tumbuh setinggi 8-10m dan menghasilkan buah crimson merah yang boleh dimakan, mempunyai rasa masam ke manis apabila masak sepenuhnya. Masyarakat kampung Ghats di India Barat memakan buah-buah tersebut, dan menggunakannya dalam ubat-ubatan serta pembuatan jeruk.
Dengan lebih terperinci, pokok Rambai India adalah pokok evergreen 15m tinggi dengan batang yang tidak sekata dengan tubercles. Kulit batangnya berwarna kuning kelabu dan mempunyai permukaan yang kasar. Dahan-dahannya berbentuk terete dan kasar. Pucuk muda adalah puberulous perang dan furfuraceous. Daun-daunnya ringkas, tersusun secara alternatif, sering tumbuh berkelompok pada hujung ranting. Stipules berukuran 3-5mm panjang, lateral, berbentuk lanceolate dan cauducous. Petiol berukuran 10-60mm panjang,mempunyai bentuk yang ramping, glabrescent atau puberulous. Ia mempunyai lamina berukuran 5.5-30 x 1.5-8.5cm,berbentuk oblanceolate atau berelips-oblanceolate, berpangkalan akut, attenuate atau cuneate, apex acuminate atau caudate-acuminate, keseluruhan margin, membranous chartaceous, bertaburan furfuraceous putih, sering berselerak puberulous pada midrib bawah. Ia mempunyai 4-7 pasangan urat sisian , intercostae pinnate, ramping, reticulate dan mengaburi. Ia mempunyai bunga-bunga uniseks yang berwarna merah gelap, di racemes ramping padat Berkelompok pada batang yang lama. Bunga-bunga jantan berbentuk bracts lanceolate linear lanceolate atau segitiga, conduplicate, melingkungi pangkal sisian cawangan; tepal 4-5, 1.5-2 x 1mm, linear, oblong, berbentuk elips, suborbicular atau oblanceolate, glabrous atau jarang puberulous, 4-8 stamen, basifixed anthers dan pistillode clavate. Bunga betina berbentuk bracts 1-1.5 mm panjang, lanceolate; tepal 4-5, 2.5-3 x 0.6-1.5 mm, linear, bujur atau berelips oblong, jarang puberulous glabrous,dan mempunyai silia. Ovari adalah superior, pada kira-kira 2.5 x 2-3 mm, berbentuk ovoid atau subglobose, 3-locular, 2 ovules setiap satu sel, mencondong 3, tomentose; 3 stigmas dan flabellate. Buahnya berbentuk kapsul 15-30 x 15-25mm, subglobose, ovoid, ellipsoid atau obovoid, 3 locular, berdinding tebal, sering kali dengan 6 rusuk yang membujur, kuning pucat apabila masak, perang apabila Kering, sering verrucose, pubescent, dan tardily dehiscent. Ia mempunyai 3 biji yang bujur dan arillate.

Kegunaan:
Pokok ini digunakan sebagai pelicin dan bahan tambahan yang dalam persediaan perindustrian kerana kewujudan asid palmitic dan asid oleik dalam minyak bijinya.

Habitat:
Pokok ini biasanya tumbuh di hutan tropika dan adalah berasal dari hutan Malaysia