Jambu Bol

Jambu Bol

Nama Saintifik: Syzygium malaccense
Nama Keluarga: Myrtaceae

Pokok Jambu Bol di Taman Tugu
Pokok Jambu Bol adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4,100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Jambu Bol adalah sejenis pokok yang bersaiz sederhana, evergreen dengan sebuah crown yang luas dan ovoid. Batangnya yang adalah lurus dan biasanya berdahan pada ketinggian yang rendah, serta mempunyai diameter selebar 0.2 – 0.45m. Dedaunnya yang terdiri daripada daun-daun yang bertentangan berbentuk bujur ke elips dengan margin seluruh daun (15-38cm panjang, 7-20cm lebar). Bunganya berwarna pink kemerahan, berbentuk pom-pom (5-7cm lebar) disusun secara berkelompok 1-12 pada dahan-dahan yang telah gugur daunya. Buahnya berserabut, ellipsoid dan dikenali sebagai beri (5-8cm lebar), yang biasanya berwarna merah gelap dengan jalur-jalur putih atau merah jambu, tetapi juga boleh putih kekuningan. Setiap biji buah mengandungi 1 biji bulat perang (2.5-3.5cm lebar). Bentuk buah-buah akan masak dalam tempoh 2 bulan dari mula berbuah..  

Kegunaan
Pokok ini adalah biasanya ditanam untuk buahnya yang boleh dimakan yang boleh dimakan mentah atau dimasak. Buah tersebut kadang-kala dicampur dengan buah-buahan lain dan direbus. Walaupun spesies ini ditanam di kebun rumah untuk buahnya, ia tidak ditanam di kebun-kebun komersial. Kayunya yang keras, kemerahan, kadang-kala digunakan sebagai kayu balak.
 
Habitat
Pokok ini lebih gemar tanah yang bersaliran baik dan tanah loam yang subur. Ia tumbuh subur atas tanah rendah tropika yang lembap pada altitud sehingga 1200m di negara-negara Asia Tenggara, khususnya Malaysia.