Jelawai Mempelam Babi

Jelawai Mempelam Babi

Nama Saintifik: Terminalia phellocarpa
Nama Keluarga: Combretaceae

Pokok Jelawai Mempelam Babi di Taman Tugu
Pokok Jelawai Mempelam Babi adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Jelawai Mempelam Babi merupakan pokok bersaiz sederhana yang boleh tumbuh setinggi 20m dengan crown berdaun halus.
Daun-daunnya tersusun spiral dan bertangkai mempunyai bilah daun berkulit hampir tebal dan berbentuk bujur. Daun muda mempunyai urat-urat merah rose dipermukaan bawah.
Bunga-bunga yang tidak bertangkai berwarna putih kehijauan, mempunyai bau tidak menyenangkan dan dijumpai dalam pucuk-pucuk sepanjang 3 – 4 cm padap axils daun.
buah-buahan yang berbentuk manga berwarna hijau brubah kuning emas apabila masak, sederhana leper dengan hujung yang jelas dan melengkung

Kegunaan
This tree has medicinal values – a concoction of the roots is taken for boils, while the leaves are applied as poultices at the same time.
Pokok ini mempunyai nilai-nilai perubatan – suatu ramuan akar boleh diambil untuk merawat bisul, manakala daunnya boleh digunakan sebagai tuam pada masa yang sama.

Habitat
Pokok-pokok tropika ini tumbuh di hutan paya pada altitud yang rendah. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia, Singapura dan Sumatera.