Kapur Paji

Kapur Paji

Nama Saintifik: Dryobalanops lanceolata
Nama Keluarga: Dipterocarpaceae

Pokok Kapur Paji di Taman Tugu
Pokok Kapur Paji adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Kapur Paji adalah sejenis pokok lapisan renjong yang yang boleh membesar sehingga 70m tinggi. Daunnya berbentuk lanceolate, berkulit nipis dan biasanya mempunyai margin yang beralun. Petiol pokok ini adalah 1cm panjang dan stipule gugur awal. Dahan-dahan pokok ini dipenuhi dengan lenticels berwarna perang pucat. Bunga-bunganya tumbuh dalam kelompok, pucuk bunganya berbentuk spindle dan mendedahkan kelopak lanceolate putih dengan 30 stamen apabila mekar. Lobus calyx buah-buah pokok ini berbentuk spatula dengan biji yang berbentuk ovoid.

Kegunaan
Pokok Kapur Paji mempunyai sejarah yang Panjang mengenai penggunaannya dari segi ubat-ubatan cecair dan aromatik yang yang dikenali sebagai ‘minyak camphor’ dan kristal exudate, atau kapur barus, masih digunakan.
Sejenis herba pahit, pedas, perangsangan, ia mempunyai sifat analgesik, anti-bakteria, anti, antispasmodic dan febrifuge. Ia digunakan secara luaran untuk merawat keadaan seperti pengsan; sawan yang berkaitan dengan demam; taun dan radang paru-paru (pneumonia). Ia digunakan untuk merawat pelbagai masalah kulit, termasuk ulser, ulser mulut, bengkak bernanah, bisul, kudis sejuk dan ringworm. Ia juga digunakan untuk merawat reumatisme, sakit tekak, jangkitan dada dan konjunktivitis. Dalam aromaterapi, ia telah digunakan secara dalaman dan luaran sebagai antiseptik, ubat pelali dan tonik jantung dan adrenal cortex. Ia adalah amat penting untuk masalah kulit, penyakit sendi, penyakit berjangkit, kemurungan dan pemulihan. Pokok muda menghasilkan damar kuning jernih yang aromatik, dikenali sebagai ‘minyak camphor’. Ia kadang-kala menjadi kristal dalam rongga batang spesimen yang lebih tua untuk dijadikan camphor benar. Ada kalanya resin pokok ini digunakan sebagai bahan api. Minyak pati boleh diperolehi dari camphor tersebut. Ia digunakan dalam pembuatan minyak wangi yang mempunyai nota camphoraceous.
Kayunya digunakan untuk pelbagai aplikasi termasuk pembinaan rumah, jambatan, papan, pertukangan berat, tanggam, panelling, turnery, pemegang alat dan perkakas isi rumah, kotak dan peti.

Habitat
Pokok-pokok tropika ini tumbuh atas tanah gunung berapi yang subur, sehingga paras ketinggian 700m. Pokok-pokok ini adalah berasal dari Borneo.