Kawang Pinang

Kawang Pinang

Nama Saintifik: Shorea pinanga
Nama Keluarga: Dipterocarpaceae

Pokok Kawang Pinang di Taman Tugu
Pokok Kawang Pinang adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Kawang Pinang mempunyai bentuk crown seakan kubah ke bujur dan boleh membesar setinggi 45m. Batang ini lurus dan silinder boleh membesar seluas 130cm diameter dengan buttresses sehingga 150cm. Daun-daunnya berbentuk elips ke ovate, coriaceous nipis, dengan cuneate yang meluas dan pangkal subcordate. Pucuk bunganya adalah linear dan subacute, manakala calyx berbentuk glabrous atau pubescent pada luarnya; lobusnya subequal, linear, dan subacute. Kelopak berwarna merahjambu gelap, hampir tidak contorted, panjang, linear lanceolate dan jarang pubescent pada bahagian-bahagian yang terdedah. Calyx buah pokok ini berbentuk glabrescent dengan 3 lobus panjang, coriaceous, spatulate sempit dan tumpul, ovate meluas dan pangkal saccate yang tebal. Nut ini adalah lebar, ovoid, sejurus sekata pucat kekuningan buff pubescent dengan gaya sisa sepanjang 2mm, ramping, dan tirus.

Kegunaan
Pokok Kawang Pinang dituai sebagai sumber kayu dan damar. Kayu merupakan sumber kayu Meranti merah ringan. Kayunya mudah dikerjakan dengan alat-alat yang biasa, walaupun alat-alat yang perlu disimpan tajam kerana ia mempunyai kecenderungan ke arah woolliness; Ia secara amnya finishnya agak baik, walaupun pengisian yang disyorkan; boleh dipaku dan screw serta glu dengan baik. Kayunya digunakan untuk beberapa tujuan termasuk panel hiasan dalaman dan luaran dan tanggam, cahaya pertukangan, kotak dan peti, venir, antara lainnya.

Habitat
Pokoklapisan renjong ini tumbuh di hutan Dipterokarp campuran yang tidak terganggu pada paras ketinggian sehingga 1,300m dan kebanyakannya ditemui di rabung tanah liat ke tanih berpasir. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia, Brunei, Indonesia.