Kayu Arang

Kayu Arang

Nama Saintifik: Diospyros diepenhorstii
Nama Keluarga: Ebenaceae

Pokok Kayu Arang di Taman Tugu
The Kayu Arang adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”). Ia juga dipilih untuk menarik fauna ke tapak kerana buahnya yang boleh dimakan oleh mamalia seperti tupai dan monyet.

Ciri-ciri Fizikal
Spesis pokok Kayu Arang ini merupakan pokok bersaiz sederhana yang tumbuh setinggi 30m. Daun-daunnya yang bertangkai mempunyai daun bilah yang nipis ke tebal, hijau, bujur, dengan urat-urat sekunder yang lentok dan menjadi kurang jelas ke arah margin bilah daun. Pucuk bunga jantan menanggung banyak bunga jantan manakala pucuk bunga betina menanggung bunga betina secara berkelompok. Kedua-dua pucuk bunga jantan dan betina tumbuh padar ranting tua, dahan dan batang pokok.
Buah-buahnya berbentuk drop ke oblong-ellipsoid, rusuk menegak, berubah warna kuning apabila masak. Ia tumbuh secara berkelompok, dan mengandungi sehingga 16 biji dalam pulpa buah yang nipis.

Kegunaan
Buah-buahnya boleh dimakan dan sering dimakan oleh penduduk tempatan. Buah-buah mempunyai lapisan mesocarp yang lembut dan berasid. Kayunya digunakan secara tempatan sebagai palang, alang-alang, sendi, bumbung, bingkai tingkap, bahagian peralatan pertanian, sarung, rotan, hilts, pemegang alat, batang stok senapang, bingkai gergaji, alat muzik terutamanya jari papan dan kunci gitar; perabot, cabinetwork, inlaying; pemberat kertas, inkstands dan serupa Meja bekalan, T-squares dan lain-lain instrumen lukisan, shuttel, bobbin, beradang, Ketua kelab golf dan tiang, kapak, memilih dan menukul mengendalikan, dan lain-lain.

Habitat
Pokok tropika ini, Sub-tropika / tengkujuh tumbuh di tanah pamah dan bukit serta hutan montane yang rendah, sehinggaparas ketinggian 1800 m. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia, Borneo, Singapura, Sumatera, Jawa, Thailand, dan Filipina.