Kedondong Kijai

Kedondong Kijai

Nama Saintifik: Triomma malaccensis
Nama Keluarga: Burseraceae

Pokok Kedondong Kijai di Taman Tugu
Pokok Kedondong Kijai adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pohon lapisan renjong ini boleh membesar sehingga 56m tinggi. Daun tersusun secara bersilang, sebatian, dan penni-veined. Bunga-bunga putih-kuning-krim tumbuh dalam inflorescences bercabang. Buah-buahnya adalah panjang, berbentuk kapsul hijau, dehiscent, biji bersayap dan tersebar secara angin.

Kegunaan
Kayu yang digunakan sebagai kayu utiliti am untuk planking, cladding, Papan lapis, lantai, perabot, kes pembungkusan, palet dan kerja-kerja pertukangan am. Damar dari kayu ini kadang-kala digunakan untuk nyalaan obor.

Habitat
Pokok-pokok tropika ini tumbuh kerap di hutan yang matang, jarang dijumpai di hutan sekunder; kebanyakannya pada tanah kering, jarang di tempat banjir, pada paras ketinggian sehingga 150m, kadang-kala pada paras 400 m. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia dan Indonesia. Nama spesies “malaccensis” dinamakan sempena Melaka, di mana pokok-pokok ini tumbuh secara semula jadi.