Keladan

Keladan

Nama Saintifik: Dryobalanops oblongifolia
Nama Keluarga: Dipterocarpaceae

Pokok Keladan di Taman Tugu
Pokok Keladan adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Keladan adalah sejenis pokok renjong yang besar, dengan buttresses dan mampu untuk tumbuh setinggi kira-kira 60m. Ukur lilit batang pokok boleh mencapai sehingga 1.5 meter lebar, kulit batangnya gelap-pernag kekuningan dan merekah. Daunnya yang hijau dan sempit berbentuk bujur, dan tersusun bersilang. Nama spesies “oblongifolia” merujuk kepada bentuk daun (oblongus = agak panjang dan folia = daun). Bunga-bunganya biasanya tertanggung 6 kuntum pada axillary dan terminal panicle inflorescence sepanjang 14cm dengan kelopanyak yang putih dan glabrous, anthers kuning lebih jelas dan 40 stamen dan mencecah ke bawah style apex. Buah-buahnya merupakan kacang bersayap dengan permukaan lenticellate.

Kegunaan
Buah-buahnya sesuai dibuat sayur-sayuran mentah. Pokok ini merupakan sumber kayu kapur yang biasanya dituai dari hutan untuk kegunaan tempatan dan eksport. Kayunya digunakan untuk pembinaan dermaga, bot-bot, jambatan, pembinaan kapal, dan keretapi. Pokok Keladan terancam akibat kehilangan habitat.

Habitat
Pokok-pokok tropika ini tumbuh di hutan Dipterokarp campuran, di tepi sungai-sungai, di kawasan paya air tawar danpada paras ketinggian sehingga600m. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia dan Indonesia.