Kelat Asam

Kelat Asam

Nama Saintifik: Syzigium acuminatissimum
Nama Keluarga: Myrtaceae

Pokok Kelat Asam di Taman Tugu
Pokok Kelat Asam adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Kelat Asam adalah sepoho pokok evergreen yang renek ydang boleh tumbuh setinggi 34m. Batangnya yang lurus dan setebal 50cm diameter adalah bebas daripada dahan-dahan sehingga 10m. Permukaan batangnya berjalur ketara, dan kadang-kadang boleh dijumpai dengan buttresses.
Ranting-rantingnya boleh dijumapi terete atau bersisi obtuse. Petiol pokok ini (tangkai yang bersambung dengan daun) adalah 5-8mm panjang dengan bilah daun berbentuk ovate-lanceolate, berkulit tebal, dan adaxially gelap dengan kelenjar minyak yang banyak dan urat-urat sekunder banyak. Bunga-bunganya adalh cyme berbunga 3 yang tersusun dalam panicle, dan selebar 3-6cm dengan bersisi peduncle. Tunas bunganya berbentuk bovoid, selebar 3-4 mm, berdasar cuneate, dan bulat andapical. Kelopak bunganya putih dan berbeza. Buahnya berwarna ungu kehitaman apabila masak, dan berbentuk globose dan 1.5cm dalam diameter dengan 1 biji.

Kegunaan
Pokok ini kadang-kal dituai dari hutan sebagai makanan untuk kegunaan tempatan, dan balak, yang digunakan secara tempatan dan untuk perdagangan. Kayu ini digunakanuntuk pembinaan struktur.
Kayunya amat berat; sederhana keras; agak tahan lasak, sederhana tahan kulat dan anai-anai, tetapi tidak tahan serangga perosak kayu kering. Ia menua dengan perlahan, dan berisiko tinggi untuk menjadi retak dan herot-benyot. Sebaik sahaja kayu ini kering, ia tidak beberapa stabil untuk digunakan. Ia sengan dikerjakan dengan alat-alat tukangan biasa, mudah dipaku dan screw, asalakan ia digerudi terlebih dahulu. Ia juga boleh diglu. Kayunya juga digunakan untuk pemegang alat, komponen-komponen perabot, alat muzik, kapal pertukangan bangunan, berat, lantai, tanggam, antara lainnya.

Habitat
Pokok Kelat Asam adalah sejenis pokok sub kanopi atau kanopi yang tumbuh di hutan montane sub dan montane yang tidak terganggu pada paras ketinggian 3, 000m; berkembang di kaki dan rabung bukit, biasanya pada tanah berpasir dan tanah ultrabasic, tetapi juga pada tanah liat dan batu kapur.
Pokok-pokok ini adalah berasal dari Malaysia, Indonesia, Thailand, Andamans, Myanmar, Vietnam, selatan China, Filipina ke New Guinea dan Kepulauan Solomon.