Kelat Jambu Laut / Sea Apple

Kelat Jambu Laut / Sea Apple

Nama Saintifik: Syzygium grande
Nama Keluarga: Myrtaceae

Pokok Kelat Jambu Laut di Taman Tugu
Pokok Kelat adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).
This tree was one of the trees selected to be added because its flowers produce nectar that attract insects like butterflies and birds. Bats also eat its fruits and help disperse its seeds. It is also the host plant of the moth, Parasa lepida.

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Kelat Jambu Laut mempunyai bentuk crown yang oblong dan tidak rata, boleh tumbuh setinggi 45m. Ia mempunyai daun yang hijau yang tebal, berelips meluas dan gelap dipermukaan atas, ringan hijau di permukaan bawah, dan masing-masing mempunyai tip daun hala bawah, 2 urat selari dengan margin daun, dan 9 – 16 pasangan urat sisi. Ia menghasilkan bunga biseksual yang wangi, putih, dan boleh ditemui dalam kelompok yang terletak di axils daun, atau penghujung cawangannya. Ia menghasilkan buah-buah yang bulat dan gebu, berelips atau bujur berelips, hijau bila masak, dan setiap satu mengandungi 1 biji. Setiap biji agak bulat atau dileperkan.

Kegunaan
Buah-buahnya yang gebu boleh dimakan. Kayunya dikelaskan di bawah kumpulan kayu sederhana keras dan digunakan untuk membuat Kabinet.
Pokok ini digunakan untuk ditanam rapat, sebagai penahan api, di pinggir Kawasan berlalang kerana ia tidak membakar dengan mudah.

Habitat
Pokok ini tumbuh di hutan persisiran pantai, dan pantai berpasir dan berbatu. Pokok-pokok ini adalah berasal dari Malaysia, Singapura, Brunei, Indonesia, Thailand, Laos, Vietnam, Myamar, India, dan Sri Lanka.