Keledang Temponek

Keledang Temponek

Nama Saintifik: Artocarpus rigidus
Nama Keluarga: Moraceae

Pokok Keledang Temponek di Taman Tugu
Pokok Keledang Temponek adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).
Ia juga dipilih untuk menarik fauna ke tapak kerana buahnya yang boleh dimakan oleh mamalia seperti musang, tupai dan monyet.

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Keledang Temponek tumbuh setinggi 35m, dan mempunyai hijau yang tebal, berat, gelap, menyebarkan crown, dan buttresses yang pendek. Ranting, tangkai daun, dan urat bilah daun di bawah dilitupi dengan bulu yang sengit. Daun disusun spiral, bertangkai mempunyai kulit yang tebal, bilah daun yang biasanya bujur berbentuk drop, gelap hijau berkilat, dan mempunyai tip yang tumpul. Bahagian-bahagian daun itu juga menampilkan susu getah putih apabila rosak. Spesies ini adalah monoecious, mempunyai bunga jantan dan betina pada axils daun di pokok yang sama. Kelompok bunga jantan ialah kuning, dileper dan bujur. Jambak buahnya (infructescence) adalah bulat, sehingga 10 cm lebar, dan menjadi kuning kehijauan ke orange apabila masak. Kluster tersebut yang diselebungi dengan duri-duri yang sengit, conical-reproduktif, luar bunga bahagian (perianths). Kluster yang juga mengandungi buah-buahan ellipsoid yang sehingga 1.5 cm panjang setiap. Anak benih yang tertanam dalam palpa oren, berlilin.

Kegunaan
Mesokarp buah pokok in oren manis yang selalunya dimakan mentah. Buah-buahan adalah manis dan berair. Biji-biji dimakan panggang, ia mempunyai rasa yang manis.
Hasil getah melekit bercampur dengan lilin dan digunakan dalam kerja-kerja Batik. Pewarna kuning diperolehi daripada kayu dan digunakan untuk tekstil. Kayu merupakan sumber kayu keledang dan digunakan untuk perabot, bangunan rumah, turnery, pertukangan cahaya, tanggam dalaman dan panelling, kotak dan peti, bot-bot dan membuat keranda high kelas tinggi di Malaysia.

Habitat
Pokok ini berlaku dalam tanah yang mendalam, bersaliran baik; tumbuh-tumbuhan muda memerlukan beberapa naungan, tetapi perlu meningkatkan tahap ringan kerana mereka matang. Pokok ini tumbuh di hutan tanah pamah evergreen ketinggian 1,000 m. Pokok-pokok ini adalah berasal dari Malaysia, Singapura, Indonesia dan Thailand.