Kelentit Nyamuk

Kelentit Nyamuk

Scientific name: Guioa pleuropteris
Family name: Sapindaceae

Pokok Kelentit Nyamuk di Taman Tugu
Pokok Kelentit Nyamuk adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok ini boleh dijumpai dalam bentuk pokok renek atau pokok setinggi 30m. Daunnya yang kompaun mempunyai 2 – 3 pasang agak sesil, tersusun secara bertentangan dengan bilah daun yang agak berkulit tebal, dan mempunyai saiz ukuran kira-kira 0.9–18.7 x 0.5–8.3cm. Daunnya yang lebih rendah berbentuk telur, manakala daun-daun pada bahagian lebih tinggi berbentuk elips ke bentuk drop. Permukaan bawah bilah-bilah daun ini dilindungi dengan rambut dan mempunyai lebam-lebam seperti puting. Pucuk-pucuk bunganya diselebungi dengan rambut perang dan berukuran kira-kira 0.5 – 21.6 cm panjang. Kelompok bunganya biasa mengandungi 2-5 kuntum bunga. Bunga-bunganya wangi, putih dan lebih kurang 3–4.2mm lebar. Ia mempunyai 5 sepal merous yang berwarna hijau kemerahan atau keputihan, dengan tiga sepals dalaman yang lebih besar. Buahnya merah dan mempunyai 1-3 lobus, dan berukuran kira-kira 1–1.9 x 1-2.5 cm. Biji benihnya berbentuk drop bulat dan berukuran 8 mm lebar.

Kegunaan
Ia amat sesuai untuk tanaman di sepanjang perjalanan bandar, taman dan kebun buah-buahan kerana dedaunnya yang menarik.

Habitat
Pokok Kelentit Nyamuk tumbuh di hutan-hutan primer, sekunder dan hutan paya atau di sepanjang pesisiran laut dan sungai. Ia didapati wujud secara tempatan di Malaysia dan kepulauan Singapura.