Menasi

Menasi

Nama Saintifik: Pouteria obovata
Nama Keluarga: Sapotaceae

Pokok Menasi di Taman Tugu
Pokok Menasi tree adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal:
Pokok Menasi tumbuh sebagai sebagai pokok yang mempunyai ‘crown’ yang lebat dan mencapai ketinggian maksimum 10-20m. Daun-daunnya berbulu ketika muda, dengan permukaan atas yang menjadi licin dan berkilat. Daunnya juga berbentuk seakan tombak. Dari Ogos hingga Oktober, bunga-bunga kecil putih kehijauan akan mengembang dan tumbuh secara berkelompok. Tumbuhan bunga-bunga ini diikuti dengan buah beri merah atau biru. Setiap berinya mengandungi satu hingga lima biji yang warna kuning apabila masak.

Kegunaan:
Kayu pinkish coklat amat berat. Ianya sesuai untuk ukiran dan pembuatan Kabinet, dan juga untuk bertukar barang; kadang-kadang ia sering digunakan untuk rumah-Post, dan cerucuk yang masin.

Habitat:
Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia, Indonesia, Filipina, Thailand, Kemboja, Vietnam, New Guinea, Australia, Pasifik Barat, selatan China, Bangladesh, Pakistan, dan Seychelles.