Meranti Temak Nipis

Meranti Temak Nipis

Nama Saintifik: Hopea Nutans
Nama Keluarga: Dipterocarpaceae

Pokok Meranti Temak Nipis di Taman Tugu
Pokok Meranti temak nipis adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok ini ialah sejenis spesies pokok hutan hujan yang besar dalam famili Dipterocarpaceae. Contoh tertinggi yang diukur dengan ketinggian 82.8m yang terdapat di Taman Nasional Bukit Tawau, Sabah. Pokok ini biasanya boleh membesar sehingga setinggi 30m dengan ukuran diameter 2.5m dan bentuk crown yang lebat. Batangnya yang adalah berwarna perang gelap dan kulit batangnya merekah kepingan panjang. Daun berkulit tebal dan berbentuk ovate (kira-kira 8 – 13cm x 4.5 – 8.5cm) dengan acuminate apex. Daun mempunyai venation seakan tangga dengan kira-kira 9 pasang urat sekunder. Petiol pokok ini adalah 12mm panjang dengan bulu perang yang pendek dan jarang. Stipule pokok in adalah sangat kecil (2.5 mm panjang) dan cenderung untuk gugur awal. Ia mempunyai panikel inflorescen (7cm panjang). Bunga-bunganya yang mempunyai kelopak kuning pucat, 15 stamen 15 dan 3 subequal whorls. Buah-buahan yang mempunyai 2 lobus calyx besar (kira-kira 8cm panjang). Biji kacang d dalam buahnya (kira-kira 15mm panjang) dipegang longgar pada pangkalan lobus calyx.

Kegunaan
Pokok ini merupakan sumber utama kayu Giam yang sangat keras, berat dan tahan lama. Pokok juga dituai untuk resin kuning yang legap. Pokok ini terutamanya digunakan sebagai kayu balak dan pelbagai jenis barangan. Giam adalah kayu penggunaan-am yang berguna untuk pembinaan berat. Sifat kayunya yang lasak dan tahan tanah serta air menjadikannya sesuai untuk tujuan seperti pembinaan jambatan, dermaga, cerucuk, palang dan tiang elektrik, serta slip laluan kereta; Ia sangat dituntut bagi pembinaan perahu, khususnya untuk bahagian keel bot. Kayu Giam amat sesuai untuk lantai industri berat. Lain-lain penggunaan kayu tersebut adalah untuk badan-badan kenderaan, perabot, pinggan dinding dan finishing dalaman, bingkai tingkap dan pintu serta bangku-bangku makmal lasak. Kerana dengan kekerasan kayu ini, Giam secara umumnya tidak sesuai untuk pembuata papan lapis venir atau bod partikel.

Habitat
Pokok ini tumbuh di atas tanah berpasir, sering di kawasan banjir, dan berdekatan bukit pantai. Ketumpatan kayu adalah 875-1205kg/m3 pada kandungan lembapan 15%. Genus Hopea, yang merangkumi kebanyakan kayu Giam, terdiri daripada kira-kira separuh daripada jumlah bilangan spesis dan tersebar dari Sri Lanka, India Selatan dan India Timur menerusi tanah besar Asia Tenggara ke arah Malaysia, di mana ia tumbuh di semua pulau-pual kecuali Kepulauan Sunda kecil. Fosil kayu tertua tertua fosil genus Hopea telah ditemui di Pantai Timur Selatan India dan dianggarkan dari zaman Miocene.