Meranti Temak Nipis

Meranti Temak Nipis

Nama Saintifik: Shorea roxburghii
Nama Keluarga: Dipterocarpaceae

Pokok Meranti Temak Nipis di Taman Tugu
Pokok Meranti temak nipis adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”). Pokok ini kini dikelaskan sebagai ‘terancam’ oleh International Union for Conservation of Nature (“IUCN”) dan tersenarai dalam senarai merah 2010 bagi spesies terancam.

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Meranti Temak Nipis adalah sejenis pohon kecil ke besar, dan boleh dijumpai dengan buttresses kecil. Kulit batangnya mempunyai rekahan yang dalam dan sempit serta tidak sekata. Ia mempunyai bilah daun bertangkai diatur secara bersilang dan berbentuk elips-oblong. Pokok ini mempunyai bunga berkelopak putih-berwarna kemerahan di pusat, dan tumbuh dalam kelompok. Buahnya merupakan kacang bersayap yang terdiri daripada satu biji ovate yang diselebungi dengan 3 sayap luaran yang panjang dan 2 sayap dalaman yang pendek.

Kegunaan
Pokok tersebut digunakan untuk tujuan lanskap, amat sesuai untuk taman-taman dan sebagai elemen visual di bandar kerana sifatnya yang serba sesuai dengan pelbagai keadaan persekitaran.

Habitat
These trees grow in lowland evergreen and deciduous forests. These trees are native to Malaysia and other Southeast Asian countries.
Pokok ini tumbuh di hutan tanah pamah deciduous yang evergreen. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia dan negara-negara Asia Tenggara yang lain.