Merbau

Merbau

Nama Saintifik: Intsia palembanica
Nama Keluarga: Fabaceae

Pokok Merbau di Taman Tugu
Pokok Merbau adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal:
Pokok Merbau tersebut boleh membesar sehingga 50m tinggi, dengan menyalak pinkish-kelabu yang shallowly ditanda dengan keping skala kecil, nipis dan roundish. Buttresses, jika ada, boleh menjadi sehingga 4m tinggi. Daun-daun lain, stalked, pinnate biasanya mempunyai 4 Pasang risalah yang bertentangan. Dan pucuk berbunga adalah sehingga 10cm panjang, dengan bunga kekuningan yang pucat. Buah-buahan adalah licin buah-buahan coklat atau hitam apabila masak, 15 – 40 oleh 5.5 – 9cm, dan mengandungi beberapa biji.

Kegunaan:
Pokok Merbau tersebut amat sesuai untuk ditanam di Taman-Taman. Menyalak dan daun digunakan perubatan dan juga digunakan untuk membuat pewarna coklat dan kuning yang pelbagai. Kayu merupakan sumber utama kayu balak yang dikenali sebagai Merbau. Biji-biji kecil yang boleh dimakan.

Habitat:
Pokok ini tumbuh di kawasan-kawasan persisiran pantai dan hutan tanah pamah darat, sehingga ketinggian 850m. Pokok-pokok ini adalah berasal dari Malaysia, Singapura, Bormeo, Sumatera, Thailand, dan India.