Mersawa Durian

Mersawa Durian

Nama Saintifik: Anisoptera laevis
Nama Keluarga: Dipterocarpaceae

Pokok Mersawa Durian di Taman Tugu
Pokok Mersawa durian adalah sejenis pokok hutan asli antara pokok 4100 yang ditambah ke tapak Taman Tugu dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan pencinta Alam Malaysia (“MNS”).

Ciri-ciri Fizikal
Pokok Mersawa durian adalah sejenis pohon angiosperm autotrophic yang boleh tumbuh setinggi 30 – 65m. Ia mempunyai bentuk yang tidak rata dengan bilah daun bersilang, bertangkai, berkulit tebal, berbentuk bujur, bersaiz 7-11 x 3-4cm dan berwarna perang atau kehijauan pada permukaan atas dan merah bata di permukaan bawah apabila kering. Midrib daunnya tajam di bawah, dan lebih gelap daripada bilah daun apabila dikeringkan, dan dilitupi dengan rambut halus berwarna perang-merah di permukaan bawah.
Ia mempunyai bunga kuning yang tumbuh di atas pucuk sepanjang 12cm. Buahnya mempunyai biji yang bersaiz 9-15 x 10-15mm, dan mempunyai tips berbentuk cakera. Setiap buah- mempunyai 2 sayap yang berukuran 9-15 x 0.9 – 1.5cm dan 3 sayap yang lebih pendek yang berukuran 0.6 – 1.5 x 0.1 – 0.3cm.

Kegunaan
Pokok Mersawa Durian digunakan secara meluas dalam bidang landskap. Ia amat sesuai sebagai tanaman di sepanjang jalan, taman-taman dan kebun untuk daun merah muda dan buah-buahannya yang menarik.

Habitat
Pokok ini tumbuh di hutan-hutan tanah liat loam sehingga paras ketinggian 900 m. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia dan Singapura.