Podo Jati Laut

Podo Jati Laut

Nama Saintifik: Podocarpus polystachyus
Nama Keluarga: Podocarpaceae

Pokok Podo Jati Laut Pokok di Taman Tugu
Pokok Podo Jati Laut adalah sepohon pokok hutan hujan tempatan yang termasuk antara 4100 pohon pokok yang ditambahkan ke tapak Taman Tugu. Pokok ini telah dipilih dengan kerjasama Penyelidikan Perhutanan Institut Malaysia (“FRIM”) dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (“MNS”). Ia juga dikenali dengan nama seperti Sea Teak, Jati Laut, Jati Bukit, Podo Laut, Setada, Sentada, Sintada.

Ciri-ciri Fizikal
Ianya merupakan sejenis pokok coniferous yang evergreen setinggi 20m. Bentuk ‘crown’pokok ini semsama muda adalah meluas dan berbentuk kon berubah menjadi tidak teratur dengan usia. Ia mempunyai daun yang bersilang, bertangkai pendek, berkulit tebal, berbentuk tombak, dan berwarna hijau gelap. Ia adalah sejenis pohon dioecious, dengan kon jantan dan betina yang ditanggung pada pokok yang berasingan. Kon jantan berwarna krim, tumbuh dalam kelompok 3-5. Kon betina tumbuh secara berseorangan, dan terdiri daripada ovule yang tunggal di receptacle yang berserabut. Receptaclenya menjadi merah apabila ovule ini menjadi benih matang selepas pendebungaan dan pembajaan. Bijinya adalah hijau apabila matang, dan berserabut terang atau receptacle merah gelap. Apabila ditanam dalam keadaan renyai, pokok boleh dijangka akan tumbuh bengkok.

Kegunaan
Pokok Podo Jati Laut boleh ditanam sebagai bonsai. Ianya juga bertoleransi terhadap pelbagai jenis-jenis tanah. Ia adalah pokok yang sesuai untuk Taman-Taman, kebun bunga dan tanaman tepi jalan

Habitat
Pokok-pokok tropika ini tumbuh di sepanjang kawasan berbatu dan berpasir di tepi pantai, di tepi hutan paya bakau, dan tebing pantai. Pokok-pokok ini adalah berasal dari Semenanjung Malaysia, Singapura, Riow-Lingga dan Pulau-pulau Bangka, Filipina, Borneo, Moluccas dan New Guinea.