Tembusu

Tembusu

Nama saintifik: Cyrtophyllum fragrans
Nama keluarga: Gentianaceae

Pokok Tembusu di Taman Tugu
Pokok Tembusu adalah tumbuhan asal di Taman Tugu dan adalah salah satu spesis kayu keras yang lebih dominan dengan bilangan 13 pokok-pokok matang yang terdapat di dalam hutan kita ini. Diameter batang bagi salah satu pokok Tembusu ialah 190cm, suatu ukuran yang jarang dijumpai walaupun dalam hutan primer. Pokok-pokok ini adalah antara pokok tertua di lokasi ini dan dianggarkan antara 80 – 90 tahun, serta berdiri setinggi 30-40m.

Ciri-ciri fizikal
Pokok Tembusu adalah pokok yang tumbuh secara perlahan, besar, evergreen dan setinggi 55m. ‘Crown’ pokok berbentuk conical semasa muda dan berubah tidak serata serta tinggi apa. Batang pokok ini adalah unik dalam erti kata bahawa ia mempunyai permukaan kulit batang yang bercorak fisur beralun tersendiri dan berwarna perang yang biasanya menjejalur atau dengan buttresses sehingga 2.5m tinggi.
Dedaunya yang bertangkai mempunyai bilah daun berklit tipis hingga tebal yang biasanya berbentuk eliptik dan mempunyai hujung yang tirus dan tajam.
Bunga-bunganya adalah biseksual dan tumbuh dalam kelompok sebesar 4-12cm pada axil daun. Bunga-bunganya putih berkrim yang berubah kuning dengan usia dan amat wangi terutamanya pada waktu lewat senja. Buah-buahan merupakan beri yang ellipsoid atau bulat, hujung yang tajan, dan berwarna hijau yang berubah jingga atau merah.

Kegunaan
Kayu balaknya sederhana-berat, keras, sangat tahan lasak, tahan lama dan tahan anai-anai. Ia digunakan dalam pelbagai projek pembinaan, seperti jambatan, bot, keretapi, panel-panel, tiang elektrik dan talian telefon, tong-tong, dan lain-lain. Memangdangkan kayu pokok begitu keras, orang Melayu telah menggunakannya sebagai metafora bagi sifat manusia yang berhati keras. Kayu pokok ini boleh dijadikan kayu api dan arang yang berkualiti tinggi.

di metafora Bandingkan hati yang keras itu. Kayu hasil kayu minyak sangat berkualiti tinggi dan arang. Susu getah yang didapati di bawah kulit buah-buahan yang sering digunakan sebagai pelekat.
Ddalam bidang perubatan, kulit batangnya boleh dibuat ke dalam rebusan untuk mengurangkan demam, malaria, dan untuk merawat disenteri. Daun-daun dan ranting boleh dibuat ke dalam rebusan untuk merawat cirit-birit yang teruk. Pokok Tembusu yang ditanam sempena program-program penghutanan semula dan penstabilan tanah.

Habitat
Pokok-pokok Tembusu adalah pokok tropika yang tumbuh evergreen atau hutan deciduous bercampur, termasuk tumbuhan sekunder, padang rumput, kawasan paya terbuka, sepanjang kawasan tanah rendah, di sepanjang jalan raya dan pantai, sehingga ke paras ketinggian 800 m. Pokok-pokok ini berasal dari Malaysia, seluruh Asia Tenggara, India utara, Bengal, Pulau-pulau Andaman dan New Guinea.